Sightseeing in Thessaloniki
Thessaloniki ligt tegen de Kerdinos heuvel en bestaat uit een boven- en benedenstad. Een van de bekendste monumenten van de stad is ongetwijfeld de Witte Toren. Maar veel mooier zijn de Byzantijnse kerken en kerkjes die verspreid liggen over de gehele stad en soms moeilijk te vinden zijn omdat de omliggende gebouwen veel hoger zijn. Zij zijn meestal open van zeven uur ’s morgens tot twaalf uur ’s middags en dan weer in de namiddag vanaf half vier of vijf uur tot ’s avonds acht. De weg naar Ano Poli, oftewel de bovenstad van Thessaloníki is een hele klim. Hiervoor kan je ook bus 23 nemen of natuurlijk bus 50, de culturele bus.
Thessaloniki is geen dure stad. De prijs van maaltijden, drankjes en koffie ligt ver onder het Nederlandse niveau. Toegangsprijs van de musea is meer dan de helft lager dan in Nederland en België. Gelukkig heeft Thessaloniki ook veel bezienswaardighden die nog gewoon gratis zijn of slechts een paar euro'tjes kosten.
Witte Toren
De Witte Toren, oftewel "Lefkos Pyrgos", is hét boegbeeld van Thessaloniki geworden. Je moet even wat trappen omhoog klimmen maar eenmaal boven heb je vanaf de toren een geweldig uitzicht over de Nikis Boulevard en de daar achter liggende Haven. De toren is 33,90 meter hoog en heeft een doorsnede van 21,70 meter. Binnen bestaat hij uit 6 verschillende verdiepingen boordevol informatie maar waar ook vaak exposities tentoon worden gesteld. De kosten voor de toren te bezoeken zijn 3,00 eur en je kunt dan ook kiezen voor een geluidstoer, je krijgt dan oortjes en een muziekspeler die je allerlei informatie verteld, dit is dan wel in het Engels. Ook 's avonds is de Witte Toren mooi om te zien, deze is dan rondom verlicht, een echte aanrader.
De toren werd in de vijftiende eeuw gebouwd op de plaats waar de Byzantijnen in de 12e eeuw een kasteel hadden. Het gebouw heeft verschillende functies gehad; verdedigingstoren, gevangenis en nu een museum dat de geschiedenis van de stad vertelt aan de hand van voorwerpen, oude foto’s en multimedia presentaties. Openingstijden: Maandag van 13.30 – 20.00 uur en Dinsdag tot Zondag van 08.00-20.00 uur.
Nikis Boulevard
Lekker wandelen langs de boulevard als de zon laag staat en het niet meer zo warm is. De zee schittert mooi als het hard waait kan het zijn dat de golven over de kade klotsen. Aan het eind van de dag is het tevens de beste tijd van de dag om foto’s te nemen van de Witte Toren in romantisch zonlicht. Vanaf het begin an de Boulevard loop je door de Haven waar vroeger vrachtschepen vol geladen werden met tabak uit het Macedonische achterland, via het Aristotelesplein naar de Witte Toren. Uiteraard kan je nog veel en veel verder doorlopen over het gedeelte dat veel rustiger is. Het is zo'n 3 kilometer tot het concertgebouw "Megaron Mousikis" dat in zee uitsteekt. Onderweg passeer je het standbeeld Alexander de Grote op zijn Paard en de wereldberoemde Paraplu'tjes waar je ook leuke foto's kunt maken.
Alexander de Grote
Op de Bouelvard staat Alexander de Grote op zijn paard. Het 6 meter hoge bronzen beeld van Alexander de Grote op zijn paard Boukefalas is gemaakt door kunstenaar Evangelos Moustakas en is in 1974 onthuld. Het staat vlak bij de Witte Toren.
Hop-on hop-off bus
De Hop-on hop-off bus is een handige manier om in korte tijd de acht belangrijkste bezienswaardigheden van Thessaloníki te zien zonder veel te hoeven lopen: de Witte Toren, het Archeologisch Museum, de Agia Sofiakerk, de Agios Dimitrioskerk, de bovenstad, de boog van Keizer Galerius, het Arestotelesplein en de haven. De rit duurt 70 minuten. Bij elke halte kun je in- of uitstappen. Je moet wel goed plannen wanneer je weer opstapt. De bus rijdt om de 40 minuten van 09.30 – 20.10 uur, in juli, juni augustus en september, in maart, april, mei en oktober minder frequent en in de winter helemaal niet. Het kaartje is de hele dag geldig en kost € 9. Veel voordeliger is de culturele bus 50 die onderdeel van het van het stadsvervoer is (zie bij Vervoer).
Rotonda
Dit ronde vierde-eeuwse bouwwerk met koepel was bedoeld als mausoleum voor de Romeinse Keizer Galerius, maar hij ligt er niet, omdat hij in het huidige Servië gestorven is. Een eeuw later werd de rotonda een christelijke kerk gewijd aan St Joris. Het is de oudste kerk van de stad. De belangrijkste verandering was de bouw van een nieuwe muur rond de oorspronkelijke muur. Deze nieuwe muur heeft acht nissen rijkelijk bedekt met mozaïeken. Ook de koepel heeft mozaïekversieringen. De centrale Christusfiguur is verdwenen wel zijn de hoofden van enkele engelen zichtbaar. Tijdens de Turkse bezetting was het gebouw een moskee en werd de minaret toegevoegd. De Rotonda kan bezichtigd worden op maandag van 8.00-15.00 uur.Egnatiastraat, naast de Boog van Galerius
Boog van Galerius
Dwars over de Egnatiastraat in Thessaloníki staan de resten van een triomfboog die deel uitmaakte van het paleis van de Romeinse Keizer Galerius. Deze triomfboog is een ode in steen aan Galerius’ overwinning op de Perzen in 298 A.D. De stenen reliëfs op de pijlers zijn in redelijke staat. Het best bewaarde reliëf is op de tweede rij van onderen. Galerius en Diocletianus zitten aan weerszijden van een altaar terwijl zij de Goden dank betuigen voor de militaire triomfen van Galerius.
Het Paleis van Galerius
Keizer Galerius verfraaide de stad met een groot paleizencomplex dat bestond uit immense gebouwen, een paleis, een oktogoon, de Rotunda, een hippodroom, arcades en triomfbogen. Op de plaats van het huidige Navarinouplein en Dimitriou Gounaristraat stond het Paleis van Galerius dat nu ten dele is opgegraven; robuuste muren, een binnenhof omgeven door een een collonade, gangen en zalen met prachtige mozaïeken. De 400m lange hippodroom ligt nu onder een appartementengebouw op het Ippodromiouplein.
Aristotelesplein
Het Aristotelesplein in Thessaloníki, halverwege tussen de haven en de Witte Toren, is altijd kleurrijk, druk en gezellig. Caféterassen, winkels en arcades bepalen het beeld. Hier moet je geweest zijn, al is het alleen maar om te zien en gezien te worden.
Ano Poli (Bovenstad)
De oude stad, door de Grieken Ano Poli (bovenstad) genoemd, is uitermate geschikt voor een sfeervolle wandeling door ‘een ander Thessaloniki’. Hier vind je geen hoge flatgebouwen, drukke winkelstraten en toeterende auto’s. Ano poli is als een dorp midden in een drukke stad. Thessaloniki is al in 315 voor Christus gesticht. In de Romeinse tijd was de stad van grote betekenis. De stad lag namelijk langs een belangrijke handelsweg en had een eigen zeehaven. In de eeuwen die volgden, werd de stad door verschillende machthebbers overheerst. In 1917 werd een groot deel van de stad door een brand verwoest. Alleen het hoger gelegen stadsdeel Ano Poli bleef bewaard.
Steile kronkelige straatjes leiden naar de bovenstad, een schilderachtige deel van Thessaloniki waarvan de architectuur herinnert aan de langdurige Turkse overheersing. De Byzantijnse stadsmuren bestaande uit torens en poorten zijn gedeeltelijk nog intact. Het uitzicht over de benedenstad en de Thermaische Golf is vooral ’s avonds adembenemend. Wandel de stadsmuren rond en proef de sfeer van het oude Byzantium.
Onderweg kom je langs verschillende bijzondere Unesco monumenten waaronder het Vlatadon klooster en de Alatza Imaret moskee. Tijdens wandeling door het oude centrum van Thessaloniki word je steeds omringd door de oude stadsmuren. Het panoramische uitzicht vanaf de resten van het oude fort is vooral 's avonds adembenemend met uitzicht over de Hermaische Golf en zal zeker een van de hoogtepunten zijn van je bezoek aan Thessaloniki.
Romeinse Agora
Twee meter onder het straatniveau, tussen de straten Filippou, Agnostos Stratiotis, Olympou en Makedonikis Aminis ligt de Romeinse agora met overblijfselen van een zuilengang die meerdere verdiepingen moet hebben gehad en restanten van het theater waar gladiatorenspelen werden gehouden. De toegangsweg was ooit geheel geplaveid met mozaïek. Nu zijn er nog maar kleine stukjes over. Ook werd blootgelegd een badhuis met badkuipen en een ingewikkeld waterleidingsysteem. Openingstijden: dinsdag – zondag van 08.00 – 15.00 uur.
Agia Sophiakerk
De Agia Sophia, kruiskerk van de Heilige Wijsheid, werd gebouwd in de achtste eeuw. Tijdens de eeuwenlange Turkse overheersing was de kerk een moskee. Nu is deze kerk een van de hoofdkerken van Thessaloniki. De kerk is een kopie van de beroemde Agia Sophia in Constantinopel, maar dan kleiner. In de Orthodoxe kerk stellen de koepel en de gewelven de hemel voor. In de fresco’s bezetten de belangrijkste figuren de hoogste plaats. Daarom ook in de koepel een fraaie afbeelding van Christus als Pantokrator, met een evangelieboek in de linkerhand en een zegenend gebaar van de rechterhand.
Agia Sophiaplein, Thessaloniki
Agios Dimitriosbasiliek
De basiliek van Agios Dimitrios, de patroonheilige van Thessaloniki, is de belangrijkste kerk in Thessaloniki waar alle officiële vieringen plaats vinden. De kerk werd gebouwd in de vijfde eeuw, brandde af in de zevende eeuw en werd onmiddellijk herbouwd. Tijdens de grote brand van 1917 raakte de kerk opnieuw zwaar beschadigd. De huidige kerk heeft oude en nieuwe elementen. Het dak is nu van beton, maar ziet eruit als hout. Sommige pilaren zijn origineel, andere geheel nieuw. Veel mozaïeken gingen verloren, toch zijn er nog waardevolle restanten te bewonderen. Let goed op de afbeeldingen. Zweven de personen iets boven de grond, dan worden zij als heilig beschouwd. Hebben zij een vierkante aureool dan leefden deze personen nog toen ze werden afgebeeld, want pas een dode heilige krijgt een ronde aureool.
Agiou Dimitrioustraat, Thessaloniki
Vlatadon klooster
Het Vlatadon klooster met prachtige fresco’s ligt in de bovenstad, het enige van de oorspronkelijk twintig kloosters van de stad uit de veertiende eeuw. Vanuit dit klooster heb je een prachtig uitzicht over Thessaloniki. De Grieks-Orthodoxe kerk neemt aan dat op de plaats van dit klooster het huis van Jason heeft gestaan, waar de apostel Paulus ging logeren.Eptapirgioustraat, Thessaloniki
De Heilige Apostelenkerk
De veertiende-eeuwse Heilige Apostelenkerk kan bogen op de mooiste bakstenenversieringen van alle Byzantijnse kerken in Thessaloniki. Dit kerkje is in vrijwel oorpronkelijke staat want het is een van de minst gerestaureerde van alle kerken in de stad. Een bekoorlijk mozaïek toont hoe het kindje Jezus gebaad wordt. Terwijl een zorgzame baker de temperatuur van het water voelt, spartelt de baby in haar armen. Dodeka Apostolonplein, Thessaloniki
Byzantijnse kerken
Wanneer je nog meer Byzantijnse kerken wilt bezoeken zijn Osios David, Dim. Poliorkitoustraat, Agia Nikolaos Orfanos, Irodotustraat, Panagia Archiropiitos, Agias Sofiastraat en Profitis Ilias, Olimpiadosstraat, de moeite waard. Ze liggen verpreid door het centrum en zijn direct te herkennen aan de gemetselde rode bakstenen, kenmerkend voor de Byzantijnse tijd. Zelfs de grootste agnost zal versteld staan van de devote pracht; alle wanden zijn beschilderd ter ere van God en een bron van inspiratie voor de gelovigen. De kleuren zijn niet alleen prachtig maar ook symbolisch. Karmozijnrood en ook goud vertegenwoordigen het goddelijke leven en blauw het leven op aarde. Daarom draagt Jezus vaak een karmozijn onderkleed en een blauw bovenkleed: God werd mens.
Archeologisch museum
Het archeologisch museum van Thessaloniki bezoek je niet alleen voor de kunstvoorwerpen maar ook voor het gebouw zelf. Het in 1962 gebouwde museum is een prachtig voorbeeld van de moderne stroming in de bouwkunde. Door middel van grote ramen haalde de architect, Patroklos Karantinos, de omgeving naar binnen. De pronkstukken van de collectie zijn de voorwerpen uit de semi-permante tentoonstelling: het Goud van Macedonië. De blikvanger is de vergulde bronzen Derveni krater, een mengvat van bijna één meter hoog, rijkelijk bewerkt met allerlei voorstellingen zoals Ariadne en Dionysus omringd door feestvierende satyrs en nymphen. De gouden lauwerkransen en de schitterende sieraden afkomstig uit graftombes in Vergina zijn indrukwekkend en gedetailleerd. Openingstijden: maandag 13.00 – 20.00 uur, dinsdag – zondag 8.30 – 20.00 uur.Archeologisch Museum Thessaloníki, Leoforos Manoli Andronikou 6
Museum van Byzantijnse cultuur
De collectie van dit museum in Thessaloníki is gewijd aan de Byzantijnse kunst en cultuur. De indrukwekkende collectie in elf zalen bestaat uit bijna drieduizend voorwerpen chronologisch gerangschikt, van de vroeg Christelijke periode tot de val van Constantinopel in 1453. Tentoongesteld zijn fresco’s, iconen, mozaïeken, inscripties, sieraden en keramiek. Openingstijden: maandag 13.00 – 20.00, dinsdag – zondag 08.00 – 20.00 uur.Museum Byzantijnse Cultuur Leoforos Stratou 2, Thessaloniki
Muziekgebouw van Thessaloniki
Het Muziekgebouw van Thessaloníki is een fraai voorbeeld van moderne architectuur gebaseerd op Byzantijnse bouwkunst; geometrische lijnen, glazen wanden en grote ramen waardoor het licht naar binnen wordt gehaald en tegelijkertijd een majestueus uitzicht over de zee wordt gecreëerd. Dit muziekgebouw, tevens conferentiecentrum, biedt onderdak aan concerten, ballet, theater, opera, exposities en conferenties. Thessaloníki Concert Hall / Martiou en Paraliastraat 25.